Jego ulubione … czyli ciasto biszkoptowe z masą śmietankowo-waniliową, truskawkami i galaretką.

vote now
Jego ulubione … czyli ciasto biszkoptowe z masą śmietankowo-waniliową, truskawkami i galaretką.

To ciasto jest ulubionym ciastem mojego Synka i upragnionym. Mój wyrośnięty kawaler, a zarazem nie lada łasuch wprost nie może się doczekać, kiedy na grządkach pojawią się pierwsze dojrzałe i pachnące truskawki. Wtedy też zabieram się do przygotowywania tego ciacha. Synek nigdy nie odpuszcza
i przynajmniej raz w roku na przełomie maja i czerwca takie właśnie ciasto musi być podane. To ciasto to jego przysmak!
Było już tyle razy modyfikowane, że nie pamiętam jak to się zaczęło i jaki był pierwowzór, ale zawsze wykończenie musiało być takie samo …. Na masę muszą być położone obficie truskawki, a na truskawki wylana czerwona – najlepiej truskawkowa galaretka. Takie ciasto lubi mój chłopiec :) Wcale mu się nie dziwię bo na dobrze nasączonym biszkopcie
i śmietankowo-waniliowej masie, którą dziś proponuję to ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo lekkie. Teraz sezon owocowy … truskawki można zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami, albo miksem owoców :)

Co będzie potrzebne:
Na biszkopt:
6 jajek 1 szkl cukru1 ½ szkl mąki pszennejszczypta soli
Na masę:
2 kartonik1 śmietanki kremówki1 duże opakowanie serka mascarpone1 śmietanfix1 duża laska wanilii1 łyżka cukru
Inne dodatki:
2-4 łyżki ekstraktu waniliowego1 kubek lekko słodkiej herbaty2 opakowania galaretki truskawkowej1 kg dużych dojrzałych truskawek tłuszcz i bułka tarta do przygotowania blachy

Jak wykonać :
Pieczenie biszkoptu:

Białka oddzielić starannie od żółtek. W suchej misie ubić ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna (jej sztywność można sprawdzić w następujący sposób : bierzemy miskę i odwracamy do góry dnem :) jeśli białka z miski nie wypadną – oznacza to, że piana jest ubita na sztywno – jeśli wypadły – mieliście pecha :(
Załóżmy, że jednak mamy już pianę ubitą na sztywno :) Dodajemy do niej powolutku (najlepiej po łyżce) cukier i dalej ubijamy. Piana z białek ma być błyszcząca i sztywna
(no i oczywiście słodka).
Do ubitej piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy, Na sam koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę i lekko mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (by piana z białek nie opadła). Tak przygotowaną masę należy wylać do przygotowanej blachy. Blacha powinna być wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
Biszkopt wstawiamy do lekko nagrzanego (100 stopni Celsjusza), gdy ciasto lekko wyrośnie, temperaturę podkręcić do 160 stopni
i pieczemy 40-45 min. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Gdy po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy – biszkopt jest upieczony.
Po upieczeniu rzucamy tortownicą z biszkoptem z wysokości 50 cm o podłogę i można to zrobić nawet dwa razy :-) Ten rzut wyzwala z naszego świeżo upieczonego biszkopcika - nagromadzone wewnątrz cząsteczki powietrza, a spuszczenie mu „łomotu” odpowietrza go i sprawia, że nie opadnie i będzie równiusieńki :-)

foto. Szkatułka_Cook ;-)
Po tych wszystkich zabiegach dajemy mu odpocząć i dobrze wystygnąć.

Przygotowanie masy śmietankowo-waniliowej:Serek mascarpone rozmiksować lub zblendować delikatnie.
Śmietanę ubić w wysokim naczyniu na bitą śmietanę z cukrem (ilość cukru pozostawiam każdemu wg uznania. Ja daję 1, Jeśli chodzi o śmietanfixy to jeśli jest bardzo ciepło to dodaję 1torebeczkę tego specyfiku aby masa była zwarta (ten specyfik nie jest konieczny). Kiedy śmietana jest dobrze ubita łączę ją delikatnie z serkiem mascarpone i ziarenkami prawdziwej wanilii, które wydobywam z laski wanilii (należy obciąć końce i przeciąć laskę wzdłuż, a następnie nożem wydobyć waniliowy miąższ wprost ze środeczka laski) i delikatnie mieszam.
Gotową masę schładzam w lodówce przez 20-30 minut.

Przygotowanie ciasta:Biszkopt zwykle przy tym cieście przekrawam na pół.

2 galaretki przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając porcję wody o 50%.

Biszkopt nasączam przygotowaną lekką herbatą z ekstraktem waniliowym.
Na biszkopt nakładam połowę masy śmietankowo – waniliowej. Przykrywam drugą częścią i obsmarowuję masą cały biszkopt – z każdej strony.
Na tak przygotowany biszkopt nakładam ciaśniuteńko truskawki, a następnie wylewam zimną i lekko stężałą galaretkę truskawkową. Ciasto wkładam o lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze się ścięła, a ciasto „przeszło” wszystkimi składnikami.

Jego ulubione znika błyskawicznie :)


S sekrety małe i duże

Komentarze

Oceń ten przepis:




+