Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym

vote now
Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym

Ekstremalnie czekoladowe babeczki dla wszystkich czekoholików. Dodatek kremu kokosowego idealnie komponuje się z czekoladą. Babeczki na pewno przypadną do gustu miłośnikom batoników Bounty.

Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym

Składniki:

1/4 szklanki kakao100 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznej1 łyżka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczka sodyszczypta soli2 łyżki oleju½ szklanki maślanki3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko
Krem:

250 g mascarpone3/4 szklanki wiórków kokosowych3 łyżki likieru kokosowego*2-3 łyżki kremu kokosowegokilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie)2-3 łyżki cukru pudru**

* dostępny w supermarketach- jest to krem w stylu Nutelli, możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku .
** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier.

Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko.

Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki.
Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy.

Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy babeczki 20 minut.

W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki na około 40 minut.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.




M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+