Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym
vote now
Ekstremalnie czekoladowe babeczki dla wszystkich czekoholików. Dodatek kremu kokosowego idealnie komponuje się z czekoladą. Babeczki na pewno przypadną do gustu miłośnikom batoników Bounty.
Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym
Składniki:
1/4 szklanki kakao100 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznej1 łyżka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczka sodyszczypta soli2 łyżki oleju½ szklanki maślanki3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko
Krem:
250 g mascarpone3/4 szklanki wiórków kokosowych3 łyżki likieru kokosowego*2-3 łyżki kremu kokosowegokilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie)2-3 łyżki cukru pudru**
* dostępny w supermarketach- jest to krem w stylu Nutelli, możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku .
** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier.
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko.
Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki.
Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy.
Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy babeczki 20 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki na około 40 minut.
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!