Muffinki proteinowe z jeżynami

vote now
Muffinki proteinowe z jeżynami


Wracam po kilkudniowej przerwie, w czasie której szlajałam się po najpiękniejszym mieście w naszym kraju - Wrocławiu. Na udany wyjazd złożyło się aż nazbyt udane jedzenie, które teraz trzeba trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne!


Składniki (15 babeczek):
szklanka mąki owsianej
szklanka otrębów owsianych
szklanka jeżyn
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa)
2 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)





Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :)


Ładny ten Wrocław, c'nie? ;)


Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment :)



Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

S sama złodycz

Komentarze

Oceń ten przepis:




+