Murzynek

vote now
Murzynek

W domu remont na całego, wszystko pochowane w kartonach i otulone folią – lubicie takie przygody? Już nie mogę doczekać się końca :- ) Kuchnia pracuje na pół gwizdka, ale weekend bez ciasta nie byłby prawdziwym weekendem :- ) Upiekłam więc dla chłopaków szybkiego murzynka. Do ciasta dodałam sporo zmielonych orzechów laskowych i trochę suszonych owoców (rodzynki, figi i śliwki) – wyszedł z tego pyszny kakaowy podwieczorek.
Składniki:

250 g masła1 szklanki cukru1 cukier waniliowy6 łyżek kakao4 duże jaja½ szklanki wody1 ½ szklanka mąki½ szklanki mielonych orzechów laskowych½ szklanki suszonych owoców pokrojonych w kostkę, obtoczonych w mące1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie wykorzystany jako lukier.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę z białek, delikatnie mieszając. Dodać pokrojone w kostkę i obtoczone w mące bakalie (można wmieszać je w ciasto lub ułożyć je na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach ok. 11 x 35 cm.
Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut.

Gotowego murzynka polać lukrem kakaowym.

Smacznego:- )





G Gdy w brzuchu burczy...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+