Mus z białej czekolady i mięty z ciasteczkami dyniowymi i winogronami
vote now
Niedostatki czasowe ostatnich dni zainspirowały mnie do stworzenia deseru, który może pojawić się przed Wami w niespełna 20 minut. Delikatny w konsystencji, słodki i chłodzący w upalne dni będzie wspaniałym zakończeniem każdej letniej kolacji :)
Mus:
200 ml śmietanki 30%
tabliczka białej czekolady
pół szklanki cukru pudru2 łodyżki mięty
kiść winogron
10 ciasteczek dyniowych
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (miskę ze śmietanką możemy wstawić do większej miski wypełnionej lodem, wtedy krem łatwiej i szybciej zgęstnieje), na koniec dodając czekoladę. Miętę siekamy drobno i delikatnie mieszamy z masą.
W pucharkach układamy na dnie 2-3 łyżki pokruszonych ciasteczek, na które nakładamy warstwę czekoladowego musu. Wierzch również posypujemy ciasteczkami, na które układamy winogrona, wcześniej odpestkowane i pokrojone na ćwiartki. Przystrajamy miętą i voila, można jeść!
Wszystkim, którzy dziś będą na Stadionie Narodowym życzę niezapomnianego koncertu :) Klasyk klasyków, który nigdy się nie nudzi na dobry początek wieczoru:
sama złodycz
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!