Nalewka z malin - malinówka
vote now
Właściwości:jako środek przeciwgorączkowy - środek napotny przy przeziębieniach, grypie; ( 2 łyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem )łagodzeniu bólu miesiączkowegodziałanie uspokajającepomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić sercewłaściwości przeciwnowotworowe
Składniki:
1 l świeżo wyciśniętego soku z malin0,5 l wódki0,5 kg cukru
Dojrzałe i świeże malin delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie.
Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek.
Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek.
Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania.
ATLAS SMAKÓW
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!