Omlet z porem i pieczarkami

vote now
Omlet z porem i pieczarkami

Danie idealne na zapracowane dni jako szybki obiad lub kolacja. Jajka dodadzą energii i nasycą na długo, a samo przygotowanie posiłku nie zabierze wiele czasu.

2 jaja
biała część pora
3 pieczarki
masło
sól, pieprz
*papryczka

1. Pora oczyścić, zdjąć wierzchnie liście, odciąć końcówkę i drobno poszatkować jego białą część. Rozpuścić około łyżki masła na patelni i dodać no niej warzywo, posolić i dusić przez chwilę pod pokrywką.
2. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do pora, smażyć razem na maśle, doprawić.
3. Jajka rozkłócić w miseczce, przelać na patelnie, poruszać nią aby jajko równomiernie rozprowadziło się na niej. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzać czy równomiernie się ścina, ewentualnie zaginać delikatnie rogi placka, robić dziurki i poruszać patelnią.
4. Kiedy dolna część placka będzie ścięta, przykryć patelnie większym średnicą talerzem i szybkim ruchem odwrócić patelnie tak, aby placek znalazł się na talerzu. Zsunąć placek na patelnię, aby ściął się z drugiej strony.



E eatyourdream

Komentarze

Oceń ten przepis:




+