Piękna błękitna Helena .
vote now
Pomysł z błękitną gruszką i jej smakiem zainspirował mnie tak, że postanowiłam zrobić kolejną odsłonę tego tak kultowego deseru jakim jest Piękna Helena.
Tym razem z dodatkiem czekolady, alkoholu i serka Almette. Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!!
Składniki: 4 gruszkiok 2-3 szkl wodysyrop curacao2-3 łyżki soku z cytrynycukier do smakulikier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 %serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawinąulubione owoce do dekoracjiopcjonalnie niebieski barwnik
Wykonanie:
Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).
Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego ;).
Malinowe Pocałunki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!