Pierożki z dynią i czarnuszką

vote now
Pierożki z dynią i czarnuszką


Uwielbiam dynię. Można z niej zrobić tyle potraw, że aż ciężko się zdecydować na jedną konkretną..
Dziś postawiłam na pierogi. Polecam!:)

Składniki na 20 pierożków:
Ciasto:

- szklanka mąki
- szczypta sody- 1 jajko
- ciepła woda
Farsz:
- 1 mała dynia
- 2 małe ziemniaki
- pieprz, sól, kurkuma, cynamon
-oliwa z oliwek
-czarnuszka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy.
Dynię myjemy, wydrążamy środek(pestki) i kroimy na małe kawałki. Nacieramy oliwą z oliwek, solą i pieprzem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200stopni) ok. 30min.
Gdy dynia zmięknie, wyciągamy z piekarnika i wydrążamy miąższ bez skórki. Rozgniatamy. Przyprawiamy sporą ilością kurkumy i cynamonu.
Łączymy z ziemniakami.

Na blat wysypujemy mąkę wymieszaną z soda. Do środka wbijamy jajko i zagniatamy. Dodajemy ciepłą wodę, aby powstało zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy koła za pomocą szklanki. Każde kółko nadziewany farszem i wkładamy do gorącej, osolonej wody. Wyławiamy, gdy będą wypływać. Na gotowe pierożki układamy cienkie plasterki masła. Posypujemy czarnuszką.

Smacznego!:)
#Kamila



J JUST EAT ME ;)

Komentarze

Oceń ten przepis:




+