Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
vote now
Miała być zupa krem z kurek, ale mięso zostało zakupione już wcześniej, więc zmieniliśmy zdanie i zrobiliśmy mięsny obiadek. Pierś grillowana- nasza ulubiona;) polana pysznym sosem kurkowym.
Składniki : 1 cała pierś z kurczaka
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
250g kurek0,5 cebuli1 ząbek czosnku1 czubata łyżka masła100ml. śmietanki 30%Sól i pieprz do smakuKoperek do posypaniaPrzygotowanie:
Mięso umyć i podzielić na cztery porcje lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lub oliwą, wymieszać w misce i odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie przygotuj sos:
Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane kurki dusić z razem przez 10 min. Gdy kurki zmiękną zmniejszyć gaz, dodać śmietankę i dusić do momentu gdy sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso smażymy na patelni grillowej (można użyć zwykłej) po ok.5 min z każdej strony. Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy koperkiem.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!