Pikantne egzotyczne krewetki
vote now
Ostatnio udaje mi się więcej gotować i tworzyć nowe przepisy a to wszystko przez nadmiar wolnego czasu jaki posiadam. Myślę też, że powoli wracam do rytmu i na moim blogu będzie się pojawiać więcej przepisów. Szczerze napiszę, że krewetki przyrządzam chyba drugi albo trzeci raz w życiu. Pierwszy raz to było chyba trzy lata temu i pamiętam, że zrobiłem je w taki normalny sposób z czosnkiem i natką pietruszki a kolejne były smażone w panierce z jajka i bułki tartej. Jak pierwsze były jeszcze zjadliwe to drugie gdy już trochę ostygły nie nadawały się do zjedzenia. Minęło w sumie już trochę czasu od tamtych prób, poczytałem też trochę jak przyrządzać te owoce morza i myślę, że dzisiejszy przepis jest o wiele lepszy od poprzednich. wrzucamy. Śmiem rzec nawet, że drugi raz bym nie zrobił poprzednich. Myślę, że w każdym daniu do głównego składnika trzeba dobrać odpowiednie dodatki, tak żeby danie miało wyrazisty smak i estetycznie wyglądało. W przepisie celowo nie podaje dokładnych składników niektórych produktów, bo to zależy od was, ile chcecie tego użyć. Gorąco zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam do polubienia mojego profilu na fb :) Składniki:- 300 g krewetek
- sok z 1,5 limonki
- kawałek mango
- kawałek pokrojonej zielonej ostrej papryki
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Krewetki obieramy i myjemy pod bieżącą wodą.
Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy oliwę i podgrzewamy. Kiedy oliwa jest już nagrzana wrzucamy ząbki czosnku i smażymy. Po około 30 sekundach dodajemy zieloną ostrą paprykę i krewetki. Smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie przyprawiamy ostrą i słodką papryką oraz dodajemy czerwoną paprykę. Smażymy tak długo, aż krewetki będą całkowicie usmażone. Kolejno dodajemy pokrojoną kolendrę i mięte, Na sam koniec wrzucamy kawałki mango i zalewamy sokiem z limonki i smażymy jeszcze prze dwie minuty.
Podajemy z ryżem albo z makaronem.
Poniżej przedstawiłem wam w postaci zdjęć kolejność przyrządzania. Mam nadzieję, że ułatwi wam to przygotowanie tego dania.
- sok z 1,5 limonki
- kawałek mango
- kawałek pokrojonej zielonej ostrej papryki
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Krewetki obieramy i myjemy pod bieżącą wodą.
Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy oliwę i podgrzewamy. Kiedy oliwa jest już nagrzana wrzucamy ząbki czosnku i smażymy. Po około 30 sekundach dodajemy zieloną ostrą paprykę i krewetki. Smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie przyprawiamy ostrą i słodką papryką oraz dodajemy czerwoną paprykę. Smażymy tak długo, aż krewetki będą całkowicie usmażone. Kolejno dodajemy pokrojoną kolendrę i mięte, Na sam koniec wrzucamy kawałki mango i zalewamy sokiem z limonki i smażymy jeszcze prze dwie minuty.
Podajemy z ryżem albo z makaronem.
Poniżej przedstawiłem wam w postaci zdjęć kolejność przyrządzania. Mam nadzieję, że ułatwi wam to przygotowanie tego dania.
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!