POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM

vote now
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM

Witajcie :) Lubicie smażyć prawdziwe dżemy i powidła, takie mieszane przynajmniej 2 dni po minimum godzinie...? Ja ostatnio bardzo lubię, chociaż pamiętam z dzieciństwa, że nie znosiłam, gdy mama smażyła dżemy i powidła a ja biedna musiałam jej w tym pomagać mieszając i mieszając.... Teraz to uwielbiam, zapach roznoszący się po domu i cały proces tworzenia od owocu po pyszne kremowe smarowidło, bez dodatku żadnych środków wspomagających, tylko czysta natura. Dzisiaj zapraszam na powidła śliwkowe z orzechami i słodzone miodem. Mocno śliwkowe i niezbyt słodkie z lekką nutą orzechową oraz wyczuwalną ich chrupkością Uwielbiam :) a Wy skusicie się...?
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM2 kg śliwek węgierek ( dobrze dojrzałych)
2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych ( pokrojonych na mniejsze kawałki)
miód do smaku

Umyte śliwki osacząmy i usuwamy pestki.
Wkładamy do garnka do smażenia powideł ( taki, który się nie przypala; bardzo dobrze sprawdza się tu blaszka od prodiża). Smażymy do rozgotowania owoców.
Drugiego i trzeciego dnia smażymy śliwki po 1godzinie dziennie, mieszając.
Trzeciego dnia pod koniec procesu smażenia dodałam posiekane orzechy i miód do smaku ( 4-6 łyżek). Następnie wstawiamy powidła bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. * Odstawiamy do wystygnięcia i zimne przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakrecamy.
Dla pewności pasteryzujemy ok 10- 15 minut.

* proces pieczenia w piekarniku ma na celu poza,, zmiękczeniem,, orzechów także
,, wysuszenie,, powideł. Nie musimy mieszać już masy ale ze względu na różne piekarniki sugeruję kontrolować cały proces by uniknąć spalenia, jeśli to konieczne obniżyć temperaturę.

Smacznego....

Dodano do akcji

Śliwka - robaczywka!

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+