Salsa meksykańska na zimę
vote now
Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy nachos'ów.
Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku.
Polecam!:)
Składniki:
1,5 kg pomidorów3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta)2 cebule pokrojone w kostkę2 papryczki chili4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina1 łyżka suszonego oregano1 łyżka słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka cukrusól do smakuWykonanie:Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
SMACZNEGO!!! ;)
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!