Smażona Kania w panierce
vote now
Smażona Kania w panierce,
czyli pyszny grzyb z polskich lasów.
Sezon na grzyby ogłaszam za rozpoczęty. Dzisiaj rano w pod poznańskim lesie razem z mężem znaleźliśmy takie miejsce gdzie rosło około 20 kań :) Dlatego dzisiaj prezentuje Wam przepis na Smażoną Kanię w panierce, jakiej smak pamiętam z dzieciństwa. Smacznego!
Potrzebne składniki:
2 duże grzyby kania2 jajkamąka pszennabułka tartaoliwa z oliwekmasło pieprzsólNa początku, dobrze oczyściłam kanie. Następnie posypałam je solą i pieprzem z obu stron. Na trzech talerzach, odpowiednio wysypałam mąkę, bułkę tartą i rozbełtane jajka. Kanię obtoczyłam najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej z obu stron. Smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwą z odrobiną masła z obu stron na rumiany kolor. Smażone kanie podałam ze świeżą bułką. Smacznego!
A tak kanie wyglądały jak je znaleźliśmy :)
Kolorowa Kuchnia Magdy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!