Tarta bez pieczenia z białym kremem i frużelina jagodowa

vote now
Tarta bez pieczenia z białym kremem i frużelina jagodowa




Ciasto na zimno, błyskawiczne w przygotowaniu w dodatku niesamowicie proste. Proste, ale niebanalne wręcz zachwyca smakiem i wyglądem. Tartajest niezwykle delikatna przygotowana na spodzie z kruchych ciastek wyłożona bardzo puszystym kremem serowym połączonym z mleczkiem kondensowanym, dzięki niemu jest słodka. Całość wieńczy jagodowa pierzynka – kontrastuje kolorem i świetnie przełamuje słodycz kremu.


Składniki:
Na kruchy spód:

300 g ciastek z nadzieniem kremowym, typu markizy lub inne80 g masła
Najpierw należy zmiksować ciastka na pył, a następnie dodać miękkie masło by uzyskać masę przypominająca kruszonkę. Masą wykleić dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm i wygładzić, ja do tego celu używam szklanki. Najlepsza do tego celu jest forma z wyciąganym dnem lub tortownica bo ciacho jest bardzo kruche i mogłoby się uszkodzić przy wyciąganiu.


Biały krem:

500 g serka mascarpone400 g mleka słodzonego skondensowanego
Do przygotowania kremu składniki koniecznie muszą być mocno schłodzone. Oba składniki ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach tylko do momentu, aż krem będzie jednolity, gęsty i przestanie opadać z mieszadeł miksera.
Krem wykładamy na ciasteczkowy spód tarty, odrobinę wygładzamy i odstawiamy do lodówki.


Frużelina jagodowa

300 g jagód (ja miałam świeże ale mogą być również mrożone)2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny w proszku rozpuszczona w 1/3 szklanki wrzątku1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Jagody wkładamy do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewamy na niewielkiej mocy by rozpuścił się cukier. Moje jagody nie puściły dużo soku więc w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę i całość zagotujemy, ściągamy z kuchenki, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem żelatyny, można podgrzać całość do rozpuszczenia, ale nie gotować. Wystudzoną i gęstniejącą frużelinę wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy je na 2 godziny do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!


Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+