Tarta śliwkowa
vote now
Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest !
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 kg śliwki węgierki
2 łyżki cukru o grubych kryształkach
Przygotowanie:
Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki.
Pieczemy 20-30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki cukrem
Smacznego!
Niezły Młynek
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!