Tarta z kurkami
vote now
Uwielbiam robić tarty bo zajmuje to mało czasu, zawsze wychodzi i można połączyć wszystkie składniki;) Dziś tarta z kurkami, na które jest sezon w połączeniu z kurkumą i rozmarynem.
Składniki:Ciasto:- szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150g masła
Nadzienie:- umyte i osuszone kurki
- 1 starta mozzarella
- pół szklanki parmezanu
- 2 jajka
- pieprz, kurkuma, rozmaryn
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki 30%
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek oraz osuszone kurki. Podsmażamy aż się zarumienią i wlewamy śmietanę. Smażymy, aż nasz kurkowy sos zgęstnieje.
W oddzielnej misce wbijamy jajka, dodajemy startą mozarellę oraz parmezan. Doprawiamy dużą ilością przypraw i wszystko mieszamy.
Do wystudzonej masy kurkowej dodajemy masę jajeczną i mieszamy.
Po godzinie formę na tartę obklejamy ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15min aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wylewamy masę i dopiekamy ok.30min aż masa się zetnie.
Smacznego!:)
#Kamila
Składniki:Ciasto:- szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150g masła
Nadzienie:- umyte i osuszone kurki
- 1 starta mozzarella
- pół szklanki parmezanu
- 2 jajka
- pieprz, kurkuma, rozmaryn
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki 30%
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek oraz osuszone kurki. Podsmażamy aż się zarumienią i wlewamy śmietanę. Smażymy, aż nasz kurkowy sos zgęstnieje.
W oddzielnej misce wbijamy jajka, dodajemy startą mozarellę oraz parmezan. Doprawiamy dużą ilością przypraw i wszystko mieszamy.
Do wystudzonej masy kurkowej dodajemy masę jajeczną i mieszamy.
Po godzinie formę na tartę obklejamy ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15min aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wylewamy masę i dopiekamy ok.30min aż masa się zetnie.
Smacznego!:)
#Kamila
JUST EAT ME ;)
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!