Tort Szwarcwaldzki "Czarny Las" II
vote now
Klasyk... Pyszny delikatny biszkopt z czekoladowo-śmietanowym kremem i całym mnóstwem przepysznych wiśni. Tort Szwarcwaldzki był już raz na blogu (klik). Dzisiaj jednak pojawia się w nieco uproszczonej wersji ;) Pysznie to wyszło więc bardzo Wam polecam :)
Składniki na tortownicę 26 cm
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Ścinki zmiksować.
Składniki na warstwę czekoladową:
380g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru
70g gorzkiej czekolady (70%)
2 łyżki kakao
150g serka mascarpone4 łyżeczki cukru pudru1,5 łyżki wiśniówki
Śmietankę, cukier i posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy rózgą i stawiamy ponownie na ogniu. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dajemy wiśniówkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z masy odkładamy 4 łyżki do dekoracji. Pozostałą część dzielimy na dwie równe części.
Składniki na frużelinę wiśniową:Słoik wiśni w syropie (słoik 680g tj. 350g po odsączeniu) 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+2 łyżki syropu z wiśniWiśnie odsączyć na sitku (pozostawić syrop. Odlać z niego 3/4 szklanki. Odłożyć 8 szt wiśni do dekoracji. Pozostałe wiśnie oraz 3/4 szkl syropu podgrzewać w rondelku. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1-2 łyżkami syropu i wlać do wiśni. Zagotować do zgęstnienia.
Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Składniki na poncz:5-6 łyżek słodkiej wiśniówki3/4 szkl wodyWiśniówkę z wodą wymieszać. Całość powinna być leciutko słodka więc w zależności od słodyczy wiśniówki można poncz delikatnie dosłodzić.
Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat. Zapiąć wysoką plastikowa obręcz do tortów. Jeśli takiej nie mamy to zapinamy obręcz tortownicy w której piekliśmy biszkopt.
Spód naponczować lekko i wyłożyć na niego całość frużeliny. Schłodzić.
Na wiśnie wyłożyć pierwszą część masy czekoladowej. Przykryć naponczowanym drugim krążkiem biszkoptowym i znów wyłożyć drugą część masy czekoladowej oraz ostatni naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Składniki na masę śmietanową:100g serka mascarpone330g śmietany kremówkiśmietan fix2 łyżki cukru pudru (możecie dać więcej jeśli lubicie słodsze)ponadto:wiśnie do dekoracjitarta czekolada do dekoracjiSerek mascarpone delikatnie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Gdy tort dobrze się schłodzi wyjąć go z lodówki. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową. Boki obsypać dokładnie zmiksowanymi wcześniej ścinkami biszkoptu. Na wierzchu zrobić workiem dekoratorskim (tylka 1M) rozetki z wcześniej odłożonej masy czekoladowej. W każdej rozetce ułożyć wisienkę. Środek tortu oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)
Składniki na frużelinę wiśniową:Słoik wiśni w syropie (słoik 680g tj. 350g po odsączeniu) 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+2 łyżki syropu z wiśniWiśnie odsączyć na sitku (pozostawić syrop. Odlać z niego 3/4 szklanki. Odłożyć 8 szt wiśni do dekoracji. Pozostałe wiśnie oraz 3/4 szkl syropu podgrzewać w rondelku. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1-2 łyżkami syropu i wlać do wiśni. Zagotować do zgęstnienia.
Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Składniki na poncz:5-6 łyżek słodkiej wiśniówki3/4 szkl wodyWiśniówkę z wodą wymieszać. Całość powinna być leciutko słodka więc w zależności od słodyczy wiśniówki można poncz delikatnie dosłodzić.
Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat. Zapiąć wysoką plastikowa obręcz do tortów. Jeśli takiej nie mamy to zapinamy obręcz tortownicy w której piekliśmy biszkopt.
Spód naponczować lekko i wyłożyć na niego całość frużeliny. Schłodzić.
Na wiśnie wyłożyć pierwszą część masy czekoladowej. Przykryć naponczowanym drugim krążkiem biszkoptowym i znów wyłożyć drugą część masy czekoladowej oraz ostatni naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Składniki na masę śmietanową:100g serka mascarpone330g śmietany kremówkiśmietan fix2 łyżki cukru pudru (możecie dać więcej jeśli lubicie słodsze)ponadto:wiśnie do dekoracjitarta czekolada do dekoracjiSerek mascarpone delikatnie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Gdy tort dobrze się schłodzi wyjąć go z lodówki. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową. Boki obsypać dokładnie zmiksowanymi wcześniej ścinkami biszkoptu. Na wierzchu zrobić workiem dekoratorskim (tylka 1M) rozetki z wcześniej odłożonej masy czekoladowej. W każdej rozetce ułożyć wisienkę. Środek tortu oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)
moje pasje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!