Wątróbka cielęca z pietruszką
vote now
"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką.
Wątróbka cielęca jest niezwykle delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątrz pozostała różowa. Wątróbkę można również przyrządzić na patelni grillowej lub zwykłej, ale przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po nakłuciu powinien z niej wypływać sok.
Porcja dla 2 osób:
1 ząbek czosnku2 łyżki olejuSzczypta pieprzu2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 plastry cielęcej wątróbki po 150-170 g każdy¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ząbek czosnku obrać i wycisnąć przez praskę bezpośrednio do oleju. Dodać pieprz oraz natkę pietruszki i wymieszać. Płaty wątróbki rozłożyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć z obu stron olejem z przyprawami.
Na ruszcie do grillowania rozłożyć folię aluminiową lub odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Mięso grillować po 4 minuty z obu stron. Na końcu posolić.
Podczas grillowania na powietrzu najlepiej korzystać ze specjalnych aluminiowych tacek z otworami.
Wątróbkę podawać na gorąco, jest pyszna ze sałatką ze świeżych pomidorów i ziemniaczkami puree.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!