Zupa cebulowa z grzankami

vote now
Zupa cebulowa z grzankami



Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.
Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb
i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.

Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony
na niewielkiej ilości masła.


Składniki na zupę:
-1 kg cebuli
-2 ząbki czosnku
-750 ml bulionu warzywnego
-5 dkg masła
-pieprz
-odrobina żółtego sera
-słodka śmietana do dekoracji


Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.


W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Szklimy powoli, ok. 30 minut.


Dolewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut.



Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy.


Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera,
dekorujemy śmietaną i gotowe.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+