Zupa krem kalafiorowo - cebulowa
vote now
W sam raz na jesienne obiadki, rozgrzewająca z dodatkiem gorącej grzanki obsypana mozzarellą i suszonym pomidorem.
Składniki:
Składniki:
2 l wody1 kalafior (500 g)3 cebule (400 g)pęczek zieleniny (pietruszka, seler, por, lubczyk)1 marchewka1 szk. białego półwytrawnego wina (250 ml)1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta (opcjonalnie)sól, pieprz do smaku
Do podania na 1 talerz zupy:
grzanka z 1 kromki chleba ziarnistegomozzarella tarta - szczypta na grzankę2 suszone pomidory z zalewy - pokrojone w kostkę.Podzielić róże kalafiora, przepłukać i zalać wodą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pęczek zieleniny. Gotować 20 minut od zagotowania dodać Vegetę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na złoty kolor i podlać winem. Dusić do odparowania wina. Przełożyć do wysokiego naczynia zmiksować blenderem. Wyciągnąć różyczki kalafiora z wywaru, wlać zmiksowaną cebulę następnie zmiksować kalafior i przełożyć do zupy. Doprawić solą, pieprzem.
Przesmażyć kromki chleba ziarnistego na suchej patelni z obu stron. Posypać odrobinę tartą mozzarellą. Na talerz lub miseczkę nalać zupę na nią ułożyć grzanki z serem dodać kawałki pomidorów.
Ps. warzywa lepiej się miksuje blenderem jeśli dodacie 1/2 szklanki wywaru z zupy. Jeśli nie lubicie Vegety możecie ją pominąć i doprawić tylko solą, pieprzem.
Przesmażyć kromki chleba ziarnistego na suchej patelni z obu stron. Posypać odrobinę tartą mozzarellą. Na talerz lub miseczkę nalać zupę na nią ułożyć grzanki z serem dodać kawałki pomidorów.
Ps. warzywa lepiej się miksuje blenderem jeśli dodacie 1/2 szklanki wywaru z zupy. Jeśli nie lubicie Vegety możecie ją pominąć i doprawić tylko solą, pieprzem.
Ciekawe i smaczne połączenie, polecam wypróbować :)
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!