ZUPA KREM ZE SZPINAKU, Z BAZYLIĄ I KOPERKIEM
vote now
CREAM OF SPINACH SOUP, WITH BASIL AND DILL
Warto również dodać, że szklanka zblanszowanego szpinaku dostarcza 35,7 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego wchłanianie jest zwiększone przy obecności witaminy C. W tej zupie sok z cytryny doskonale spełnia to zadanie.
Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.
SKŁADNIKI(4 duże porcje):
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak porozdzielaj, odetnij kilka centymetrów dolnej części łodyżek i dokładnie umyj. Przełóż na sito i odstaw do obsuszenia.
Ziemniaki obierz i pokroj w kostkę, cebulę obierz i posiekaj, obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę (użyj mniej jeśli za nim nie przepadasz).
Do dużego garnka wlej bulion, dorzuć pokrojone ziemniaki, cebulę, wyciśnięty czosnek oraz sól. Zagotuj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).
Następnie (w kilku partiach jeśli trzeba) przełóż zupę do kielicha blendera wraz ze szpinakiem, bazylią i koperkiem (dodawaj je stopniowo) i zmiksuj na gładko.
Przelej zmiksowaną zupę z powrotem do garnka i dodaj mleko, syrop z agawy i sok z 1/2 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzej zupę. Dodaj sól,pieprz i więcej soku z cytryny, jeśli trzeba. Przelej do miseczek, do każdej z nich dodaj odrobinę jogurtu sojowego.
Smacznego ☺
Also it's worth to mention that 1 cup of steamed spinach provides 35.7% of the daily requirement for iron, which absorption is encreased by the presence of vitamin C. In this soup, lemon juice perfectly fulfills this task.
Recipe from the book "Color Me Vegan" by Colleen Patrick-Goudreau.
PREPARATION:
Pyszna, mocno zielona, gęsta i kremowa zupa. Warto ją przyrządzić, póki jeszcze na targu można znaleźć duże i tanie pęczki świeżego szpinaku. Do jej podania warto również zaopatrzyć się w kubeczek jogurtu sojowego, który nadaje jej wyjątkowej kremowości i świetnie przełamuje jej smak.
Warto również dodać, że szklanka zblanszowanego szpinaku dostarcza 35,7 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego wchłanianie jest zwiększone przy obecności witaminy C. W tej zupie sok z cytryny doskonale spełnia to zadanie.
Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.
SKŁADNIKI(4 duże porcje):
bardzo duży pęczek świeżego szpinaku (ok. 700g), lub 2 paczki "szpinak baby"3 średnie ziemniaki2 średnie cebule5 ząbków czosnku1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku8 listków świeżej bazylii1/2 szklanki (120ml) niesłodzonego mleka roślinnego* (migdałowego,sojowego,ryżowego,owsianego)2-3 łyżki syropu z agawyświeży sok z 1 małej cytryny6 szklanek bulionu warzywnego (ok. 1400ml)sól, pieprz do smaku1 kubeczek (ok. 100ml) jogurtu sojowego naturalnego (dodanego bezpośrednio przed podaniem)dodatki, które pasują do przybrania zupy (ale nie są konieczne): świeży posiekany koperek, rzodkiewka, zmiksowane jabłko, podprażone pestki dyni lub świeże pestki granatu
* użyłam domowego mleka owsianego, przepis tu, w wersji bezglutenowej użyjcie innego PRZYGOTOWANIE:
Szpinak porozdzielaj, odetnij kilka centymetrów dolnej części łodyżek i dokładnie umyj. Przełóż na sito i odstaw do obsuszenia.
Ziemniaki obierz i pokroj w kostkę, cebulę obierz i posiekaj, obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę (użyj mniej jeśli za nim nie przepadasz).
Do dużego garnka wlej bulion, dorzuć pokrojone ziemniaki, cebulę, wyciśnięty czosnek oraz sól. Zagotuj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).
Następnie (w kilku partiach jeśli trzeba) przełóż zupę do kielicha blendera wraz ze szpinakiem, bazylią i koperkiem (dodawaj je stopniowo) i zmiksuj na gładko.
Przelej zmiksowaną zupę z powrotem do garnka i dodaj mleko, syrop z agawy i sok z 1/2 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzej zupę. Dodaj sól,pieprz i więcej soku z cytryny, jeśli trzeba. Przelej do miseczek, do każdej z nich dodaj odrobinę jogurtu sojowego.
Smacznego ☺
Delicious, very green, thick and creamy soup. Is it worth to cook it, while we can still find large and cheap bunches of fresh spinach at the market. You should also buy a small pot of soy yogurt, which gives it it's unique creaminess and enriches the flavor.
Also it's worth to mention that 1 cup of steamed spinach provides 35.7% of the daily requirement for iron, which absorption is encreased by the presence of vitamin C. In this soup, lemon juice perfectly fulfills this task.
Recipe from the book "Color Me Vegan" by Colleen Patrick-Goudreau.
INGREDIENTS(4 large portions):
1 large bunch of fresh spinach (about 700g), or 2 bags of baby spinach3 medium yellow potatoes2 medium onions5 cloves of garlic1/2 C chopped fresh dill8 fresh basil leaves1/2 C (120ml) unsweetened plant milk* (almond,soy,rice,hemp or oat)2-3 tbsp agave nectarfresh juice from 1 small lemon6 C (1400ml) vegetable stocksalt, pepper to taste1 small container (100g) of natural soy yogurt (for topping)additional toppings(optional): chopped fresh dill, radishes, finely minced apple, toasted pumpkin seeds or pomegranate seeds. * I used homemade oat milk, recipe here, for gluten-free option use different kind
PREPARATION:
Cut of the lower parts of spinach leaves, divide the leaves and wash them thoroughly. Drain and set aside.
Peel and cut potatoes into cubes, peel and chop the onion, squeeze garlic cloves (add less if you don't like them)
In a large pot add the stock, potatoes,onion,garlic, salt and bring to a boil. Cover and simmer for about 20 minutes, until the potatoes are tender.
Then (in several batches if necessary) transfer the soup into a blender cup, along with the spinach, basil and dill (add it gradually) and blend smoothly.
Pour the blended soup back into the pot, add the milk, agave syrup and the juice of half a lemon. Mix well and gently reheat the soup. Add salt, pepper, and more lemon juice if necessary. Pour into bowls, add a little bit of yogurt and serve.
Enjoy ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!