Żytnie bułki pietruszkowe
vote now
Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj mąki i dodatki).
Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju mąki i pietruszki:)
Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)
inspiracja
Składniki na 8 średnich bułeczek: 300g mąki żytniej, razowej
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
1 saszetka (7g) suszonych drożdży
50ml oleju rzepakowego
300ml ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła
posypka - czarnuszka
Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wymieszać. Zrobić na środku wgłębienie i wlać w nie oliwę/olej oraz wodę i drożdże. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać natkę. Zagniatać przez 10 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych kulek. Ułożyć je w okrągłej, natłuszczonej formie o średnicy 23cm. Przykryć ścierką lub skropioną oliwą folią spożywczą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Można naciąć bułeczki ostrym nożem.
Kiedy bułeczki podrosną, posmarować je rozpuszczonym masłem i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do ich zarumienienia i dodatkowego podrośnięcia.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!