Aromatyczne ciasto z mąki jaglanej z jabłkami *BG
Oto ciasto z mąki jaglanej, jakie zrobiłem z okazji święta 1-go Maja. :-) Mam do tego dnia sentyment z dzieciństwa. To święto miało ciekawy klimat.
Potrzebne składniki:4 łyżki mąki jaglanej (zmieliłem ją sam)
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 jajka
1/3 kostki masła (można dać więcej)
1-2 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
pół laski wanilii
1 łyżeczka sparzonej, posiekanej skórki pomarańczowej
2 jabłka
szczypta soli
Jabłka pokroiłem w dość drobną kostkę.
Masło roztopiłem.
Blaszkę nasmarowałem masłem i wysypałem mąką jaglaną.
Z białek ubiłem pianę, w połowie ubijania dodałem cukier a na końcu żółtka i jeszcze chwilę całość ubijałem. Następnie dodałem do tego roztopione, wystudzone masło i wymieszałem. Po tym dodałem szczyptę soli, obie mąki, sodę, cynamon, skórkę pomarańczową, wanilię, dobrze wymieszałem. Na końcu wsypałem pokrojone jabłka. Całość wymieszałem i umieściłem w blaszce. Ciasto piekłem 25 min w temperaturze 170'C z nawiewem.
Wyszło bardzo dobre i aromatyczne.
Górę można dodatkowo posmarować miodem lub posypać cukrem pudrem.
Zabiorę to ciasto na majówkę razem z zieloną herbatą. Miłego świętowania 1-go i 3-go Maja!
Potrzebne składniki:4 łyżki mąki jaglanej (zmieliłem ją sam)
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 jajka
1/3 kostki masła (można dać więcej)
1-2 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
pół laski wanilii
1 łyżeczka sparzonej, posiekanej skórki pomarańczowej
2 jabłka
szczypta soli
Jabłka pokroiłem w dość drobną kostkę.
Masło roztopiłem.
Blaszkę nasmarowałem masłem i wysypałem mąką jaglaną.
Z białek ubiłem pianę, w połowie ubijania dodałem cukier a na końcu żółtka i jeszcze chwilę całość ubijałem. Następnie dodałem do tego roztopione, wystudzone masło i wymieszałem. Po tym dodałem szczyptę soli, obie mąki, sodę, cynamon, skórkę pomarańczową, wanilię, dobrze wymieszałem. Na końcu wsypałem pokrojone jabłka. Całość wymieszałem i umieściłem w blaszce. Ciasto piekłem 25 min w temperaturze 170'C z nawiewem.
Wyszło bardzo dobre i aromatyczne.
Górę można dodatkowo posmarować miodem lub posypać cukrem pudrem.
Zabiorę to ciasto na majówkę razem z zieloną herbatą. Miłego świętowania 1-go i 3-go Maja!
SUROWY SZEF
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!