Ciasto wiśniowe na kruszonce
vote now
Ciasto podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Zasmakowało nam tak bardzo, że piekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!!
Ciasto wiśniowe na kruszonce
Składniki:
Kruszonka:
400 g mąki (używam krupczatki)
250 g masła
120 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
około 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa.
Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę.
Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki (nie dociskamy za mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut.
Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i mąką chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Wiśnie powinny mieć konsystencję frużeliny.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do zezłocenia kruszonki.
Możemy serwować jeszcze ciepłe albo poczekać aż ciasto ostygnie.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!