Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli
vote now
Ciasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców.
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli
Składniki:
200 g mąki pszennej180 g cukru brązowego1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej40 g kakao (dobrej jakości)170 g miękkiego masła2 duże jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii170 ml kwaśnej śmietany1 szklanka malin lub innych owoców
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!