Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami
vote now
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży100 g cukru250 ml mleka70 g miękkiego masłaszczypta soli1 jajko
Kruszonka:
150 g mąki pszennej60 g cukru90 g masła
Dodatkowo:
1,5 kg śliwek0,25 kg malin4 łyżki cukru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min.
Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).
Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi.
Ułożyć maliny.
Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej.
Inspiracja: Domowe Wypieki ( zmiana dotyczyła jedynie dodatków)
ATLAS SMAKÓW
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!