Babka cytrynowa z makiem i malinami
vote now
Wilgotna, lekka i puszysta babka. Z jednej strony klasyczna ucierana, z drugiej strony zadziwia połączeniem smaków. Babka jest wilgotna, co zapewnia jej dodatek maślanki. Skóra cytrynowa dodaje ciastu delikatności, natomiast ziarenka maku wyrazistości. Dodatkowo maliny łamią słodycz babki, tworząc idealną całość, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale też niebywale smakuje. Pyszna, orzeźwiająca, idealna z kubkiem mleka.
SkładnikiCiasto:380 g mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli400 g białego cukru230 g miękkiego masła4 jaja300 ml maślankiDodatkowo:1,5 łyżki makuskórka otarta z 1 cytryny200 g malinLukier cytrynowy:3 łyżeczki soku z cytryny70 g cukru pudruSposób przygotowaniaCiasto:Suche składniki z wyjątkiem cukru (mąka, proszek do pieczenia, soda i sól) mieszamy w misce.Miękkie masłoucieramy z cukremna puszystą masę.Do utartej masy maślanej dodajemy maki skóręotartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mieszamy.Do masy dodajemy po jednym jajku, po każdym ucierając masę około 20 sekund.Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy stopniowo suche składnikina zmianę z maślanką. Pamiętamy jednak, by nie miksować zbyt długo.Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 21 x 31 cmwyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch malinami.Pieczemy ok. 45-50 minw temp. 180°C.Lukier:Cukier puderwsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być gęsty, jednak swobodnie spływać z łyżki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę soku z cytryny. Ostudzone ciasto polewamy ozdobnie lukrem, tworząc esy-floresy, a następnie posypujemy makiem. Możemy także ozdobić ciasto owocami.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!