Ciasto marchewkowe

vote now
Ciasto marchewkowe



Coś co dzieciaki lubią najbardziej - ciasto marchewkowe :D . To jest najlepszym ciastem jakie jadłam mięciutkie, wilgotne i to nie tylko dlatego, że jest w nim marchewka. Słodycz jaka w nim się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne.
Składniki:
700 g marchewki
3 jajka
165 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki startego imbiru
cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało)

Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę przerzucamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem pergaminowy.
Czas pieczenia:
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


N Niezły Młynek

Komentarze

Oceń ten przepis:




+