Ciasto Oczy Carycy
vote now
SKŁADNIKI:na ciasto jasne:6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
25 dkg miękkiego masła
na polewę:125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
dodatkowo:200 ml mocnej kawy
3 małe paczki delicji
2 zielone galaretki
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Ciasto jasne:Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę, ocet i olej, następnie delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto ciemne:Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut. Krem budyniowy: Budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem. Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy delicje nasączone kawą. Między delicje wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
25 dkg miękkiego masła
na polewę:125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
dodatkowo:200 ml mocnej kawy
3 małe paczki delicji
2 zielone galaretki
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Ciasto jasne:Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę, ocet i olej, następnie delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto ciemne:Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut. Krem budyniowy: Budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem. Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy delicje nasączone kawą. Między delicje wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!