Ciasto śliwkowe
vote now
Składniki
ciasto:
250 gram miękkiego masła
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
śliwki + 2 łyżki bułki tartej do wysypania pod śliwki
beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Z mąki, cukrów, masła, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.
Śliwki drylujemy, podpieczony spód wysypujemy 2 łyżkami bułki tartej (wchłonie część soku ze śliwek) układamy równomiernie.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
Na śliwki wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut.
PYCHOTKA BLOG KULINARNY
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!