Ciasto z wiśniami
vote now
Polecam pyszne ciasto z wiśniami do kawki na weekend. A tutaj Inspiracja na ciasto.
Składniki:- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiśni bez pestek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.
Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Rada:1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.
2. Możemy użyć wiśni z kompotu.
Składniki:- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiśni bez pestek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.
Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Rada:1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.
2. Możemy użyć wiśni z kompotu.
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!