Ciasto czekoladowe z wiśniami
vote now
Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : ok. 60 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
250 g mąki pszennej10 łyżek kakao2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki cukru trzcinowego2 jajka1/2 szklanki maślanki2 łyżki likieru Latte Macchiato150 g margaryny300 ml wodyszczypta soli 600 g wiśnicukier puder do posypania Sposób wykonania:
Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać.Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać.Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny).Wiśnie umyć i powyjmować pestki.Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) .Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.Smacznego
Składniki:
250 g mąki pszennej10 łyżek kakao2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki cukru trzcinowego2 jajka1/2 szklanki maślanki2 łyżki likieru Latte Macchiato150 g margaryny300 ml wodyszczypta soli 600 g wiśnicukier puder do posypania Sposób wykonania:
Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać.Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać.Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny).Wiśnie umyć i powyjmować pestki.Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) .Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!