Czekoladowe latte z malinami

vote now
Czekoladowe latte z malinami


Pyszne, czekoladowo – kawowe ciasto przełamane orzeźwiającym smakiem malin i delikatnie chrupiące migdałową wyściółką. Delikatny i lekki czekoladowy spód pokryty jest warstwą malin przykrytych pierzynką aksamitnej kawowej pianki serowej. Ciasto jest bardzo eleganckie i wyszukane w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Idealne dla kawoszy i nie tylko.

SkładnikiCiasto:150 g gorzkiej czekolady150 g masła4 jaja4 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki cukru białego4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka posiekanych drobno migdałówSerowa masa latte:200 g czekolady kawowej biało – czarnej500 g serka mascarpone250 g sera śmietankowego lub twarogu z wiaderka1 łyżka cukru pudruDodatkowo:500 g malinSposób przygotowaniaCiasto: Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo biały cukier do uzyskania lśniącej gęstej piany. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę do czasu, aż żółtka zbieleją.Do ubitych żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy chwilę na najniższych obrotach miksera.Dodajemy mąkę oraz sól i delikatnie krótko mieszamy.Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy po każdej porcji piany.Masę wylewamy na blachę o wymiarach 21 x 31 cmwyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną posiekanymi migdałami.Pieczemy ok. 35-40 minw temp 180°C, a następnie studzimy.Serowa masa latte: Czekoladę kawową wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy.Serek mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder wkładamy razem do miski i ucieramy na puszystą masę.Do ubitego serka dodajemy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera.Na ostudzone ciastowykładamy maliny, a następnie przykrywamy masą kawową. Wierzch masy wyrównujemy i posypujemy wiórkami czekoladowymi, które robimy skrobiąc czekoladę obieraczką do jarzyn.Smacznego!




T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+