Coq au vin
zagłosuj teraz
Co powiesz na połączenie smaku czerwonego wina z kogutem? Świetny pomysł na rodzinny posiłek w niedzielę :-) W towarzystwie pieczonych ziemniaków, ten coq au vin będzie boski. Wyciągnij więc swoje najlepsze naczynie do zapiekanek i postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania tego symbolicznego dania, przedstawiając szczegółowe informacje zilustrowane zdjęciami i filmami ↓
Składniki
6
Szacowany koszt: 16.49Euros€ (2.75€/porcja)
Materiały
- 1 naczynie żaroodporne
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania3 h
- Rozgrzać 40 g masła i oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym. Dodać drobno posiekaną cebulę i boczek. Zrumienić wszystko razem. Odcedzić, gdy będą złotobrązowe.
- Umieść kawałki drobiu, doprawione solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym i zrumień. Wrzucić boczek i cebulę na patelnię i wymieszać.
- Wlej powoli wino, dodaj bouquet garni oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Oczyść, posiekaj i podsmaż grzyby na 20 g masła. Dodaj ugotowane grzyby do zapiekanki i kontynuuj gotowanie przez 1 godzinę.
- Wymieszać 20 g masła i mąki z łyżką sosu i wlać mieszaninę do naczynia żaroodpornego. Mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (około 5 minut).
- Podawać na gorąco z wybranym dodatkiem! Smacznego
Obserwacje
Nie wahaj się dodać kilku kostek gorzkiej czekolady pod koniec gotowania, aby przełamać kwaskowatość sosu!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!