Coq au vin

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
3 h 15 m

Co powiesz na połączenie smaku czerwonego wina z kogutem? Świetny pomysł na rodzinny posiłek w niedzielę :-) W towarzystwie pieczonych ziemniaków, ten coq au vin będzie boski. Wyciągnij więc swoje najlepsze naczynie do zapiekanek i postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania tego symbolicznego dania, przedstawiając szczegółowe informacje zilustrowane zdjęciami i filmami ↓


Składniki

6
Szacowany koszt: 16.49 (2.75€/porcja)

Materiały

  • 1 naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania3 h

  • Coq au vin - Przygotowanie krok 1Rozgrzać 40 g masła i oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym. Dodać drobno posiekaną cebulę i boczek. Zrumienić wszystko razem. Odcedzić, gdy będą złotobrązowe.
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 2Umieść kawałki drobiu, doprawione solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym i zrumień. Wrzucić boczek i cebulę na patelnię i wymieszać.
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 3Wlej powoli wino, dodaj bouquet garni oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 4Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 5Oczyść, posiekaj i podsmaż grzyby na 20 g masła. Dodaj ugotowane grzyby do zapiekanki i kontynuuj gotowanie przez 1 godzinę.
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 6Wymieszać 20 g masła i mąki z łyżką sosu i wlać mieszaninę do naczynia żaroodpornego. Mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (około 5 minut).
  • Coq au vin - Przygotowanie krok 7Podawać na gorąco z wybranym dodatkiem! Smacznego

Obserwacje

Nie wahaj się dodać kilku kostek gorzkiej czekolady pod koniec gotowania, aby przełamać kwaskowatość sosu!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+