Jak przyrządzić stek mielony?
Czy chciałbyś przyrządzić swój stek mielony do perfekcji? Dziś Ptitchef daje ci swoje najlepsze wskazówki dotyczące soczystego w środku i ładnie zgrillowanego na zewnątrz mielonego steku! :-)
Składniki
Materiały
- Patelnia
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu z wybranym tłuszczem (masło lub oliwa z oliwek).
- Dopraw pierwszą stronę mielonego steku solą i pieprzem.
- Umieść mielony stek na patelni po solonej/pieprzonej stronie i smaż przez 1 minutę.
- Odwróć stek i przypraw drugą stronę.
- Gotować przez kolejną 1 minutę, a następnie zmniejszyć ogień do średniego, aby usmażyć mielony stek do końca.
- Stek mielony jest już gotowy!
Obserwacje
Jak przyrządzić mrożony stek mielony?
Patelnia powinna być zawsze rozgrzana na dużym ogniu. Smażyć (wciąż zamrożony) stek mielony przez 1 minutę z każdej strony (wcześniej przyprawiony). Gdy obie strony się skarmelizują, zmniejszyć ogień i smażyć stek przez 5 do 6 minut, regularnie obracając.
Jak długo mogę przechowywać stek mielony w lodówce?
Pokrojone steki kupione jako świeże powinny zostać szybko zjedzone (maksymalnie w ciągu 24 godzin).
Czy mogę gotować stek mielony w kuchence mikrofalowej?
Nie zaleca się gotowania steków mielonych w kuchence mikrofalowej. Rezultatem będzie szare, suche mięso.
Jaki tłuszcz powinienem wybrać? Oliwę z oliwek czy masło?
Wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mielonym steku. W przypadku mielonego steku o niskiej zawartości tłuszczu, masło jest opcją, która dodaje dodatkowej soczystości i smaku.
Z drugiej strony, jeśli mięso ma wyższą zawartość tłuszczu, wybierz oliwę z oliwek, która dostarczy suplementów, których nie ma w mięsie, ponieważ nie jest to tłuszcz zwierzęcy.