Jak ugotować fasolkę szparagową w wodzie?
Niezależnie od tego, czy jest gotowana na ciepło czy na zimno, w sałatkach czy jako dodatek, zielona fasolka powraca wraz z nadejściem lata! Popularna zarówno wśród młodych, jak i starszych, jest bardzo łatwa do przyrządzenia, zwłaszcza gotowana w wodzie, która jest idealna do sałatek :-)
Składniki
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
- Umyj i przytnij zieloną fasolkę, aby usunąć nitki.
- Doprowadź dużą ilość osolonej wody do wrzenia w rondlu.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć fasolkę szparagową i gotuj przez 10 do 15 minut, w zależności od pożądanej konsystencji (chrupiąca lub rozpływająca się).
- Po ugotowaniu wrzuć je prosto do dużej miski z lodowatą wodą, aby zachowały piękny zielony kolor i są gotowe!
Obserwacje
- Jak gotować mrożoną fasolkę szparagową?
Mrożona zielona fasolka wymaga krótszego czasu gotowania, ponieważ została zblanszowana w zamrażarce, dzięki czemu można skrócić czas gotowania o 5 minut w porównaniu ze świeżą fasolką.
- Czy fasolkę szparagową można przycinać nożyczkami?
Możesz użyć nożyczek, aby zaoszczędzić czas, ale najskuteczniejszym sposobem na całkowite usunięcie pasm jest usunięcie ich ręcznie.
- Jaki rozmiar fasolki szparagowej powinienem wybrać?
Należy wybierać bardzo drobną i bardzo drobną fasolkę, aby uniknąć jak największej liczby nitek, które są nieprzyjemne w jedzeniu.