Jak ugotować karczocha w wodzie?
zagłosuj teraz
Karczochy są jednym z wiosennych warzyw, ale nie zawsze wiemy, jak je przygotować, aby się nimi cieszyć. Dziś zdradzamy sekrety super prostej zapiekanki, która nie wymaga prawie żadnego przygotowania!
Składniki
2
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Gotowania40 min
- Odłam łodygi karczochów równo z liśćmi.
- Umieść karczochy do góry nogami w garnku z wrzącą osoloną wodą, upewniając się, że są zablokowane, aby nie przewróciły się podczas gotowania.
- Po wznowieniu gotowania, odczekaj około 25 minut dla małych karczochów i 30 do 40 minut dla większych.
- Aby sprawdzić, czy jest ugotowany, można pociągnąć arkusz i jeśli nie ma już oporu, jest ugotowany!
Obserwacje
Dlaczego warto gotować karczochy do góry nogami?
Pozwala to karczochom szybciej nasiąknąć i wyeliminować jak najwięcej wody.
Jak należy jeść liście karczocha?
Liście należy usuwać pojedynczo i skrobać zębami, aby usunąć miąższ. Liście karczocha można podawać z majonezem, winegretem lub aioli.
Jak należy spożywać serca karczochów?
Karczochy można jeść na ciepło lub zimno, na cieście, pizzy lub w sałatce.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!