Jak ugotować karczocha w wodzie?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
Å‚atwe
42 min

Karczochy są jednym z wiosennych warzyw, ale nie zawsze wiemy, jak je przygotować, aby się nimi cieszyć. Dziś zdradzamy sekrety super prostej zapiekanki, która nie wymaga prawie żadnego przygotowania!


Składniki

2

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania40 min
  • OdÅ‚am Å‚odygi karczochów równo z liśćmi.
  • Umieść karczochy do góry nogami w garnku z wrzÄ…cÄ… osolonÄ… wodÄ…, upewniajÄ…c siÄ™, że sÄ… zablokowane, aby nie przewróciÅ‚y siÄ™ podczas gotowania.
  • Po wznowieniu gotowania, odczekaj okoÅ‚o 25 minut dla maÅ‚ych karczochów i 30 do 40 minut dla wiÄ™kszych.
  • Aby sprawdzić, czy jest ugotowany, można pociÄ…gnąć arkusz i jeÅ›li nie ma już oporu, jest ugotowany!

Obserwacje

Dlaczego warto gotować karczochy do góry nogami?
Pozwala to karczochom szybciej nasiąknąć i wyeliminować jak najwięcej wody.

Jak należy jeść liście karczocha?
Liście należy usuwać pojedynczo i skrobać zębami, aby usunąć miąższ. Liście karczocha można podawać z majonezem, winegretem lub aioli.

Jak należy spożywać serca karczochów?
Karczochy można jeść na ciepło lub zimno, na cieście, pizzy lub w sałatce.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+