Jak ugotować karczocha w wodzie?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
42 min

Karczochy są jednym z wiosennych warzyw, ale nie zawsze wiemy, jak je przygotować, aby się nimi cieszyć. Dziś zdradzamy sekrety super prostej zapiekanki, która nie wymaga prawie żadnego przygotowania!


Składniki

2

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania40 min
  • Odłam łodygi karczochów równo z liśćmi.
  • Umieść karczochy do góry nogami w garnku z wrzącą osoloną wodą, upewniając się, że są zablokowane, aby nie przewróciły się podczas gotowania.
  • Po wznowieniu gotowania, odczekaj około 25 minut dla małych karczochów i 30 do 40 minut dla większych.
  • Aby sprawdzić, czy jest ugotowany, można pociągnąć arkusz i jeśli nie ma już oporu, jest ugotowany!

Obserwacje

Dlaczego warto gotować karczochy do góry nogami?
Pozwala to karczochom szybciej nasiąknąć i wyeliminować jak najwięcej wody.

Jak należy jeść liście karczocha?
Liście należy usuwać pojedynczo i skrobać zębami, aby usunąć miąższ. Liście karczocha można podawać z majonezem, winegretem lub aioli.

Jak należy spożywać serca karczochów?
Karczochy można jeść na ciepło lub zimno, na cieście, pizzy lub w sałatce.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+