Jak ugotować ryż basmati?

zagłosuj teraz
Jak ugotować ryż basmati?
Danie główne
4 porcji
łatwe
20 min

Ryż basmati to składnik, który prawie każdy ma w domu! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że idealnie pasuje do sosów, curry i ryb. Oto prosty i nieskomplikowany sposób na perfekcyjne ugotowanie ryżu basmati :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.75 (0.19€/porcja)

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min
  • Zacznij od umycia ryżu w dużej misce z zimną wodą, aby usunąć skrobię. Po prostu pocieraj go między dłońmi, aż woda stanie się mętna.
  • Powtarzaj tę czynność tyle razy, aż woda będzie czysta.
  • Doprowadź dużą patelnię z wodą do wrzenia.
  • Gdy woda się zagotuje, zanurz ryż w rondlu, zmniejsz ogień do małego i przykryj na 10 minut.
  • Przykryć i odstawić z ognia na kilka minut. I gotowe!

Obserwacje

- Jaka jest różnica między ryżem tajskim a ryżem basmati?
Pod względem smaku ryż basmati ma orzechowy aromat i bardzo dobrze komponuje się z daniami w sosie, podczas gdy ryż tajski ma jaśminowy smak i jest idealny na przykład do dań egzotycznych lub ryżu kantońskiego.

- Co mogę zrobić z resztkami ryżu basmati?
Możesz zdecydować się na przepis na smażony ryż, sałatkę ryżową, ryż kantoński lub ekspresowe risotto!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+