Jak usmażyć fasolkę szparagową?
Nie ma to jak smażona fasolka szparagowa jako dodatek do niedzielnych dań! Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem lub pieczoną piersią kaczki. Oto nasze wskazówki, jak ugotować fasolkę do perfekcji :-)
Składniki
Materiały
- Rondel
- Patelnia
Przygotowanie
- Umyj i przytnij zieloną fasolkę, aby usunąć nitki.
- Doprowadź dużą ilość osolonej wody do wrzenia w rondlu.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć fasolkę szparagową i gotuj przez 10 minut.
- Roztop gałkę masła na patelni i smaż fasolkę przez około 3 minuty.
Gotowe! Można również udekorować czosnkiem i pietruszką :-)
Obserwacje
- Jak gotować mrożoną fasolkę szparagową?
Mrożona zielona fasolka wymaga krótszego czasu gotowania, ponieważ została zblanszowana w zamrażarce, dzięki czemu można skrócić czas gotowania o 5 minut w porównaniu ze świeżą fasolką.
- Czy fasolkę szparagową można przycinać nożyczkami?
Tak, można użyć nożyczek, aby zaoszczędzić czas, ale najskuteczniejszym sposobem na całkowite usunięcie pasm jest cięcie ręczne.
- Jaki rozmiar fasolki szparagowej powinienem wybrać?
Wybieraj fasolkę bardzo drobną i bardzo drobną, aby uniknąć jak największej liczby nitek, które są nieprzyjemne w jedzeniu.