Kaczka parmentier
zagłosuj teraz
Na liście łatwych i nieodpartych rodzinnych przepisów prosimy o kaczkę parmentier! Domowe puree ziemniaczane, farsz z kaczki confit - krótko mówiąc, idealne połączenie dla łatwego w przygotowaniu dania. Aby uczynić ten przepis jeszcze prostszym, dołączyliśmy przewodnik krok po kroku z tekstem i zdjęciami. Aby uzyskać nieco bardziej oryginalną prezentację i samodzielny posiłek, nie wahaj się podawać ich w pojedynczych ramekinach lub szklanych słoikach, tak jak my ;-)
Składniki
4
Puree ziemniaczane :
Farsz :
Materiały
- Wyciskarka do puree (opcjonalnie)
- Szklane słoiki (do prezentacji)
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania20 min
- Puree ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i grubo pokroić. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 minut. - Po ugotowaniu umieść ziemniaki w misce. Szybko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj gorące mleko, masło, sól, pieprz i odrobinę mielonej gałki muszkatołowej.
- Ponownie rozgnieć lub użyj wyciskarki do puree z poprzedniego kroku i dobrze wymieszaj. Utrzymywać w cieple.
- Farsz:
Z mięsa udek kaczki confit usunąć skórę i kości.
Cebulę i czosnek zmielić, marchewkę pokroić w kostkę. - Wszystkie składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 5 minut. Jeśli farsz za bardzo przywiera, dodać odrobinę kaczego tłuszczu.
- Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i umieścić w nim farsz, a następnie przykryć purée. Piec przez 5 minut w temperaturze 180°C.
Można również przygotować indywidualne wersje w szklanych słoikach lub przy użyciu foremek do ciastek. - A teraz parmentier z kaczki jest gotowy!
Obserwacje
Masło w purée: można je zastąpić tłuszczem z kaczki.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!