Kaczka parmentier

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 5 m

Na liście łatwych i nieodpartych rodzinnych przepisów prosimy o kaczkę parmentier! Domowe puree ziemniaczane, farsz z kaczki confit - krótko mówiąc, idealne połączenie dla łatwego w przygotowaniu dania. Aby uczynić ten przepis jeszcze prostszym, dołączyliśmy przewodnik krok po kroku z tekstem i zdjęciami. Aby uzyskać nieco bardziej oryginalną prezentację i samodzielny posiłek, nie wahaj się podawać ich w pojedynczych ramekinach lub szklanych słoikach, tak jak my ;-)


Składniki

4

Puree ziemniaczane :

Farsz :


Materiały

  • Wyciskarka do puree (opcjonalnie)
  • Szklane słoiki (do prezentacji)

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania20 min

  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 1Puree ziemniaczane:
    Ziemniaki obrać i grubo pokroić. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 minut.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 2Po ugotowaniu umieść ziemniaki w misce. Szybko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj gorące mleko, masło, sól, pieprz i odrobinę mielonej gałki muszkatołowej.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 3Ponownie rozgnieć lub użyj wyciskarki do puree z poprzedniego kroku i dobrze wymieszaj. Utrzymywać w cieple.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 4Farsz:
    Z mięsa udek kaczki confit usunąć skórę i kości.
    Cebulę i czosnek zmielić, marchewkę pokroić w kostkę.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 5Wszystkie składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 5 minut. Jeśli farsz za bardzo przywiera, dodać odrobinę kaczego tłuszczu.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 6Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i umieścić w nim farsz, a następnie przykryć purée. Piec przez 5 minut w temperaturze 180°C.
    Można również przygotować indywidualne wersje w szklanych słoikach lub przy użyciu foremek do ciastek.
  • Kaczka parmentier - Przygotowanie krok 7A teraz parmentier z kaczki jest gotowy!

Obserwacje

Masło w purée: można je zastąpić tłuszczem z kaczki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+