Kremowy makaron z cebulą: smaczne i super tanie pierwsze danie!
Wegetariańskie pierwsze danie, które wydobywa słodycz i wszechstronność cebuli. Super tani i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kremem cebulowym to przepis, który warto mieć zawsze pod ręką: uratuje ci życie, gdy przyjaciele lub krewni nagle pojawią się w twoim domu. Podawaj go na lunch lub szybką kolację, będziesz zaskoczony jego delikatnym i otulającym smakiem !
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- nóż
- szklanka
- patelnia
- rondel
- blender
Przygotowanie
- Pokrój cebulę i czosnek na bardzo cienkie plasterki.
- Na patelnię wlać odrobinę oleju i gałkę masła. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut.
- Zdeglasować białym winem i poczekać, aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj 1 dużą szklankę wody i kontynuuj gotowanie przez 10 minut (na średnim ogniu), często mieszając.
- W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
- Gdy cebula się ugotuje, ubij ją do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wlej ją z powrotem na patelnię i dodaj świeżą śmietanę oraz pieprz.
- Kontynuuj gotowanie, aż śmietana zgęstnieje, a następnie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Odcedź makaron al dente, wlej go na patelnię z sosem cebulowym i szybko wymieszaj.
- Podawaj i posyp czarnym pieprzem (jeśli wolisz). Kremowy makaron z cebulą jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać kremowy makaron cebulowy?
Tak. Umieść go w szczelnym pojemniku w lodówce (maksymalnie 1 dzień), a przed spożyciem rozgnieć go na patelni z niewielką ilością wody, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.
Jakiego formatu makaronu należy użyć do kremu cebulowego?
My użyliśmy makaronu linguine, ale można również wybrać krótkie formy makaronu, takie jak mezzi rigatoni, pennoni, fusilli lub paccheri.
Jakiej cebuli należy użyć do kremu cebulowego?
Zalecamy użycie białej lub złotej cebuli.
Czy mogę przygotować krem cebulowy z wyprzedzeniem?
Oczywiście. Możesz przechowywać go w lodówce do 3 dni w szczelnym pojemniku.
Co mogę dodać do makaronu z kremem cebulowym?
Możesz dodać guanciale lub boczek. Podsmaż je osobno i dodaj przed wrzuceniem makaronu do śmietany.