Kurczak po baskijsku
zagłosuj teraz
Udajmy się do wspaniałego kraju Basków, aby przygotować przepis na kurczaka po baskijsku. Pomidory, papryka, odrobina czosnku i oczywiście papryczka chilli Espelette, aby wszystko odpowiednio doprawić :-)
Składniki
2
Szacowany koszt: 7.29Euros€ (3.64€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania55 min
W dużym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na gorącej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i dobrze podsmażyć.
Dodać pulpę pomidorową, zmiażdżony czosnek, bukiet garni, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Dodać 2 udka z kurczaka i smażyć z obu stron.
Dodać udka do przygotowanej mieszanki, przykryć i gotować przez 35 minut na małym ogniu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami. I to wszystko, kurczak po baskijsku jest gotowy!
Obserwacje
Tradycyjny przepis: kurczak po baskijsku jest zwykle przygotowywany ze słodkiej papryki z Kraju Basków.
Zbyt kwaśny? Może się tak zdarzyć w przypadku pulpy pomidorowej. Należy to skorygować, dodając 1 łyżeczkę cukru.
Kurczak: wybierz kurczaka z czerwoną etykietą, który ma lepszy smak i delikatniejszą konsystencję.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!