Mac and cheese, amerykańska zapiekanka makaronowa
zagłosuj teraz
Masz ochotę na przepis pełen sera? Wypróbuj nasz Mac and Cheese! Łatwe w przygotowaniu danie prosto ze Stanów Zjednoczonych. Pocieszający i rozpływający się w ustach Mac & Cheese to idealne danie na zimne, deszczowe dni. To także doskonała alternatywa dla odpadów! Dzięki niemu resztki makaronu nabiorą mocy ;-)
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania29 min
- Gotować coquillettes we wrzącej osolonej wodzie przez 9 minut. Odstawić na bok.
Roztopić masło w rondlu i dodać mąkę na raz. Wymieszać trzepaczką. - Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj starte sery. Dobrze wymieszać.
- Dodaj odsączone coquillettes i dobrze wymieszaj.
- Wlać mieszaninę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać bułką tartą.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz makaron z serem jest gotowy!
Obserwacje
Tarty ser Comté: można go zastąpić innym serem.
Bułka t arta: można ją zastąpić tartym serem lub pominąć.
Ciastofrancuskie: jest to symboliczny makaron Mac and Cheese, ale można użyć innych rodzajów makaronu.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!