Makaron z dynią i boczkiem
Dynia jest składnikiem jesiennym, ale często zamrażamy ją, aby spożyć ją, gdy nie jest już dostępna w handlu. Z tego warzywa można przygotować wiele smacznych przepisów, ponieważ jest tak wszechstronne. Dziś proponujemy proste i kremowe danie z makaronem, które każdy może zrobić w domu: Mezze maniche z dynią i boczkiem. Makaron z dynią jest łatwy w przygotowaniu, a jego delikatny smak zachwyci Twoich gości. Postępuj zgodnie ze szczegółową procedurą, aby przygotować to smaczne danie, które można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw oczyść dynię:
usuń skórkę, pestki i wewnętrzne włókna, a następnie odzyskaj tylko miąższ. - Teraz pokrój miąższ na niezbyt grube kawałki i odłóż na bok.
- Pokrój ćwiartkę cebuli na małe kawałki i podsmaż na patelni. Następnie dodać boczek i smażyć przez 4 do 5 minut. Gdy będzie gotowy, odłóż go na bok do miski.
- Teraz, na tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, dodaj trochę oleju. Pokrój drugą połowę cebuli na małe kawałki i podsmaż ją, a następnie dodaj dynię i duś przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Po tym czasie przykryj dynię gorącą wodą i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda wyparuje, dodaj więcej wody i kontynuuj gotowanie, aż dynia będzie miękka.
- Teraz dodaj odłożony boczek na patelnię z dynią i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
*Jeśli chcesz, aby makaron był jeszcze bardziej kremowy, dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. - Ugotować makaron we wrzącej wodzie zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu. Odcedzić al dente i wrzucić na patelnię z sosem.
- Ułożyć na talerzu, posypać pieprzem i podawać. Makaron z dynią i boczkiem jest gotowy. Smacznego!
Obserwacje
Czy mogę użyć mrożonej dyni?
Tak, to pierwsze danie można również przygotować z mrożonej dyni. Przed rozpoczęciem przygotowania należy ją dobrze rozmrozić.
Czy mogę przechowywać przyprawę do dyni?
Tak. Przyprawę można przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Użyj szczelnego pojemnika!
Jakich kształtów makaronu należy używać do dyni?
Do przygotowania makaronu z dynią można użyć innych rodzajów krótkiego makaronu: pennoni, rigatoni, fusilli, sedanini i penne rigate.
Czy mogę przechowywać makaron z dynią?
Zalecamy spożywanie makaronu z dynią, gdy tylko będzie gotowy. Jeśli naprawdę potrzebujesz go przechować, możesz przechowywać go 1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku.