Makis z wędzonym łososiem i awokado

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
średnie
1 h 40 m

Dowiedz się krok po kroku, jak zrobić klasyczne maki i maki kalifornijskie. Odkryj wszystkie nasze wskazówki i triki dzięki naszym szczegółowym przepisom, zilustrowanym zdjęciami. A jeśli chodzi o techniki składania, sprawdź nasz przepis wideo na końcu! Tutaj przygotowaliśmy je z łososiem i awokado, ale nie wahaj się zmieniać smaku, zmieniając składniki (tuńczyk, kurczak, ogórek, marchew itp.).


Składniki

6

Ryż do sushi :

Do przygotowania octu :

Do przygotowania maki :

Do dekoracji :

Szacowany koszt: 13.73 (2.29€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania10 min


Obserwacje

Mała wskazówka dotycząca ilości: 1 szklanka ugotowanego ryżu z 1 szklanką wody.

Można dodać dowolny dodatek: surowego łososia, surowego lub gotowanego tuńczyka, krewetki, ogórka lub fromage frais. Można również posypać je smażoną cebulką!

Zawsze miej przy sobie miskę z wodą (możesz nawet dodać łyżeczkę octu ryżowego), aby zwilżyć: dłonie, aby równomiernie rozprowadzić ryż na wodorostach; krawędź wodorostów, aby lepiej się przykleiły; i ostry nóż, aby ułatwić cięcie makis.

Jeśli chcesz, aby rolki były kwadratowe, po zamknięciu rolki umieść matę z powrotem wokół niej i dociśnij ją, aby uformować kształt.

Najlepiej podgrzać ocet ryżowy przed zmieszaniem go z cukrem i solą. Umieść go w rondelku i podgrzej, upewniając się, że się nie zagotuje, a następnie wymieszaj z cukrem i solą.

Jeśli pozostały ci jakieś dekoracje, nie wyrzucaj ich: weź swoje California makis i ułóż je pionowo.

Pokrój małe kawałki na szerokość maki i umieść je na wierzchu. Posyp ziarnami sezamu, aby uzyskać wyjątkowo smaczne, królewskie California maki!

Sushi i maki są zwykle spożywane w temperaturze pokojowej, ale możesz schłodzić rolki podczas ich przygotowywania przed pokrojeniem. Przed schłodzeniem pozostaw folię spożywczą na California maki.

Maki można podawać z wasabi: niewielką ilość wasabi należy umieścić na wierzchu maki.

Maki można również podawać z marynowanym imbirem. Tradycyjnie spożywa się dwa maki lub sushi z różnymi nadzieniami, aby zresetować podniebienie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+