Smaczna blanquette z łososia
"Jak tam twoja blanquette?" Cóż, możemy rozczarować fanów OSS117, ale dziś jest łosoś! Równie pyszna jak klasyczna blanquette, ta blanquette z łososia łączy w sobie tradycję i lekkość, z delikatnymi kawałkami łososia, które rozpływają się w ustach, polane idealnie kremowym sosem. To pocieszające danie, ale lżejsze niż klasyczna wersja, z pewnością będzie hitem dla wszystkich przy stole. Podawaj z odrobiną ryżu lub warzywami gotowanymi na parze, a otrzymasz smaczny posiłek godny niedzielnego obiadu! :-)
Składniki
Materiały
- 1 rondel
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
Przygotowanie
Zrumienić białą cebulę dymkę, pokrojoną na małe kawałki, na rondlu z gałką masła.
Dodać łososia pokrojonego w dużą kostkę i zrumienić.
Dodać mąkę i wlać białe wino. Dobrze wymieszać.
Gdy alkohol odparuje, zalać kawałki łososia wodą i dodać kostkę rosołową.
Gdy się zagotuje, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekane grzyby i bouquet garni.
*My mieliśmy duże grzyby i pokroiliśmy je na małe kawałki. Jeśli masz małe grzyby, posiekaj je.Dusić przez 2 godziny na małym ogniu, regularnie mieszając.
Pod koniec tego czasu wymieszać śmietanę, sok z cytryny i żółtko.
Dodać tę mieszaninę do rondla, dobrze wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i posypać cienkimi plasterkami dymki. Smacznego!
Obserwacje
Jak przechowywać blanquette z łososia?
Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Z czym podawać blanquette z łososia?
Możesz podawać go ze zwykłym ryżem lub ziemniakami gotowanymi na parze lub w mundurkach!
Czy blanquette z łososia można zamrozić?
Tak, ale należy je spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia.
Czy mogę zastąpić łososia?
Bez problemu można zastąpić łososia żabnicą lub morleszem.