Smaczny gulasz z łososia
"Jak tam twoja blanquette?" Cóż, możemy rozczarować fanów OSS117, ale dziś jest łosoś! Równie pyszna jak klasyczna blanquette, ta blanquette z łososia łączy w sobie tradycję i lekkość, z delikatnymi kawałkami łososia, które rozpływają się w ustach, polane idealnie kremowym sosem. To pocieszające danie, ale lżejsze niż klasyczna wersja, z pewnością będzie hitem dla wszystkich przy stole. Podawaj z odrobiną ryżu lub warzywami gotowanymi na parze, a otrzymasz smaczny posiłek godny niedzielnego obiadu! :-)
Składniki
Materiały
- 1 rondel
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
Przygotowanie
- Zrumienić białą cebulę dymkę, pokrojoną na małe kawałki, na patelni z gałką masła.
- Dodać łososia pokrojonego w dużą kostkę i zrumienić.
- Dodaj mąkę i wlej białe wino. Dobrze wymieszać.
- Gdy alkohol odparuje, zalej kawałki łososia wodą i dodaj kostkę rosołową.
- Gdy się zagotuje, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekane grzyby i bouquet garni.
*My mieliśmy duże grzyby i pokroiliśmy je na małe kawałki. Jeśli masz małe grzyby, posiekaj je. - Dusić przez 2 godziny na małym ogniu, regularnie mieszając.
- Pod koniec tego czasu wymieszaj śmietanę, sok z cytryny i żółtko.
- Dodaj tę mieszaninę do rondla, dobrze wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
- Podawać z ryżem lub ziemniakami i posypać cienkimi plasterkami dymki. Smacznego!
Obserwacje
Jak przechowywać blanquette z łososia?
Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Z czym podawać blanquette z łososia?
Możesz podawać go ze zwykłym ryżem lub ziemniakami gotowanymi na parze lub w mundurkach!
Czy blankiet z łososia można zamrozić?
Tak, ale należy je spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia.
Czy mogę zastąpić łososia?
Bez problemu można zastąpić łososia żabnicą lub morleszem.