Wieprzowina z karmelem

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
40 min

Jesteś fanem słodkich i pikantnych potraw? Nie będziesz w stanie oprzeć się temu typowo wietnamskiemu przepisowi ;-) Kruche, delikatnie aromatyzowane mięso - przepis, który w 100% akceptuję!


Składniki

4
Szacowany koszt: 7.38 (1.84€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min

  • Wieprzowina z karmelem - Przygotowanie krok 1Pokrój wieprzowinę na niezbyt duże kawałki. Zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem, po prostu przyrumieniając mięso ze wszystkich stron: powinno pozostać rzadkie w środku.
  • Wieprzowina z karmelem - Przygotowanie krok 2Następnie w dużym rondlu dodać cukier i odrobinę wody. Pozostawić bez mieszania na dużym ogniu, aż utworzy się karmel (uważać, aby go nie przypalić).
  • Wieprzowina z karmelem - Przygotowanie krok 3Dodaj wodę na raz: karmel szybko stwardnieje, więc dobrze wymieszaj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Następnie dodać kostkę rosołową, sos sojowy i przyprawy.
  • Wieprzowina z karmelem - Przygotowanie krok 4Następnie dodać kawałki wieprzowiny. Pozostawić na dużym ogniu przez 20 minut, regularnie mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Sos powinien dobrze się zredukować w ciągu ostatnich 10 minut.
  • Wieprzowina z karmelem - Przygotowanie krok 5Zdjąć z ognia i podawać. A teraz karmelowa wieprzowina jest gotowa!

Obserwacje

Schab wieprzowy: w razie potrzeby zastąpić schabem wieprzowym sauté.

Dodatki: mała cebula będzie mile widziana w tym przepisie :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+