Wieprzowina z karmelem
zagłosuj teraz
Jesteś fanem słodkich i pikantnych potraw? Nie będziesz w stanie oprzeć się temu typowo wietnamskiemu przepisowi ;-) Kruche, delikatnie aromatyzowane mięso - przepis, który w 100% akceptuję!
Składniki
4
Szacowany koszt: 7.38Euros€ (1.84€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
- Pokrój wieprzowinę na niezbyt duże kawałki. Zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem, po prostu przyrumieniając mięso ze wszystkich stron: powinno pozostać rzadkie w środku.
- Następnie w dużym rondlu dodać cukier i odrobinę wody. Pozostawić bez mieszania na dużym ogniu, aż utworzy się karmel (uważać, aby go nie przypalić).
- Dodaj wodę na raz: karmel szybko stwardnieje, więc dobrze wymieszaj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Następnie dodać kostkę rosołową, sos sojowy i przyprawy.
- Następnie dodać kawałki wieprzowiny. Pozostawić na dużym ogniu przez 20 minut, regularnie mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Sos powinien dobrze się zredukować w ciągu ostatnich 10 minut.
- Zdjąć z ognia i podawać. A teraz karmelowa wieprzowina jest gotowa!
Obserwacje
Schab wieprzowy: w razie potrzeby zastąpić schabem wieprzowym sauté.
Dodatki: mała cebula będzie mile widziana w tym przepisie :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!