Alzacki kougelhopf - kouglof

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
4 h 40 m

Zakochaj się w najlepszej francuskiej brioszce: Kouglof (lub alzackiej Kougelhopf). To miękki deser z nutą rozpływających się w ustach sułtanek. Migdały dodają odrobinę chrupkości do brioszki. Idealne połączenie tekstur! Oczywiście, forma do Kouglof jest niezbędna do tego przepisu! To jedyna rzecz, która zapewni równomierne pieczenie. Gdy deser ostygnie, posyp go cukrem pudrem i delektuj się! Pamiętaj, aby zachować mały kawałek na śniadanie. Będzie to świetny początek dnia :-)


Składniki

10

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania40 min


Obserwacje

Aby uzyskać bardziej przypominający brioszkę Kouglof: pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie usuń gaz i umieść je w formie. Pozostaje tylko postępować zgodnie z przepisem od kroku 4 :-)

Rodzynki sułtańskie: można namoczyć je w wodzie na noc przed przygotowaniem kulebiaka.

Forma jest niezbędna. To od niej ciasto wzięło swoją nazwę :-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+