Alzacki kougelhopf - kouglof
Zakochaj się w najlepszej francuskiej brioszce: Kouglof (lub alzackiej Kougelhopf). To miękki deser z nutą rozpływających się w ustach sułtanek. Migdały dodają odrobinę chrupkości do brioszki. Idealne połączenie tekstur! Oczywiście, forma do Kouglof jest niezbędna do tego przepisu! To jedyna rzecz, która zapewni równomierne pieczenie. Gdy deser ostygnie, posyp go cukrem pudrem i delektuj się! Pamiętaj, aby zachować mały kawałek na śniadanie. Będzie to świetny początek dnia :-)
Składniki
Materiały
- Forma Kougelhof
- Robot kuchenny
Przygotowanie
- Umieść mąkę, cukier i sól w misce robota kuchennego. Uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby drożdże nie dotknęły soli, ponieważ to je "zabije"). Dodaj jajka i mleko i ugniataj, aż mieszanina będzie gładka.
- Następnie dodaj zmiękczone masło i ugniataj przez około dziesięć minut.
- Na koniec dodaj rodzynki sułtańskie i dobrze wymieszaj.
- Posmaruj dobrze masłem formę kougelhof, natłuszczając nawet brzegi. Umieść migdał w każdym wgłębieniu na dnie.
- Umieść ciasto w formie i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 2 godzinach ciasto powinno urosnąć do górnej krawędzi formy. Jeśli nie, pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto osiągnie brzegi.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Posyp cukrem pudrem, aby uzyskać tradycyjny wygląd kougelhof.
- A teraz twój kugelhof jest gotowy!
Obserwacje
Aby uzyskać bardziej przypominający brioszkę Kouglof: pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie usuń gaz i umieść je w formie. Pozostaje tylko postępować zgodnie z przepisem od kroku 4 :-)
Rodzynkisułtańskie: można namoczyć je w wodzie na noc przed przygotowaniem kulebiaka.
Forma jest niezbędna. To od niej ciasto wzięło swoją nazwę :-)