Alzacki kougelhopf - kouglof

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
4 h 40 m

Zakochaj się w najlepszej francuskiej brioszce: Kouglof (lub alzackiej Kougelhopf). To miękki deser z nutą rozpływających się w ustach sułtanek. Migdały dodają odrobinę chrupkości do brioszki. Idealne połączenie tekstur! Oczywiście, forma do Kouglof jest niezbędna do tego przepisu! To jedyna rzecz, która zapewni równomierne pieczenie. Gdy deser ostygnie, posyp go cukrem pudrem i delektuj się! Pamiętaj, aby zachować mały kawałek na śniadanie. Będzie to świetny początek dnia :-)

Składniki

10

Materiały

  • Forma Kougelhof
  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania40 min
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, cukier i sól w misce robota kuchennego. Uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby drożdże nie dotknęły soli, ponieważ to je "zabije"). Dodaj jajka i mleko i ugniataj, aż mieszanina będzie gładka.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj zmiękczone masło i ugniataj przez około dziesięć minut.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj rodzynki i dobrze wymieszaj.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 4Posmaruj dobrze masłem formę kougelhof, natłuszczając nawet brzegi. Umieść migdał w każdym wgłębieniu na dnie.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 5Umieść ciasto w formie i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 2 godzinach ciasto powinno urosnąć do górnej krawędzi formy. Jeśli nie, pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto osiągnie brzegi.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 6Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 7Posyp cukrem pudrem, aby uzyskać tradycyjny wygląd kougelhof.
  • Alzacki Kougelhopf - Kouglof - Przygotowanie krok 8A teraz twój kougelhof jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Aby uzyskać bardziej przypominający brioszkę Kouglof: pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie usuń gaz i umieść je w formie. Pozostaje tylko postępować zgodnie z przepisem od kroku 4 :-)

Rodzynki sułtańskie: można namoczyć je w wodzie na noc przed przygotowaniem kulebiaka.

Forma jest niezbędna. To od niej ciasto wzięło swoją nazwę :-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: