Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru.

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
40 min

Czy podobał Ci się nasz baton malinowy w stylu Franui? Oto kolejny prosty przepis z tylko 3 składnikówOd razu zechcesz spróbować tych mini batoników z bananami, masłem orzechowym i czekoladą! Bez dodatku cukru, naturalnie łączą w sobie słodycz bananów, kremowość masła orzechowego i chrupkość czekolady. Są łatwe w przygotowaniu i idealne na przekąskę o każdej porze dnia ;)

Składniki

6

Materiały

  • Mini silikonowa forma do tabletek
  • nóż
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
  • Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru. - Przygotowanie krok 1Pokrój banana na plasterki.
  • Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru. - Przygotowanie krok 2Umieść plasterki banana w każdym wgłębieniu formy do tabletek.
    →Tutaj umieściliśmy 3 plasterki w każdym wgłębieniu.
  • Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru. - Przygotowanie krok 3Dodaj czubatą łyżeczkę chrupiącego masła orzechowego (zobacz obserwacje, jeśli go nie masz) do każdego wgłębienia formy. Włóż formę do zamrażarki na 15 minut.
  • Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru. - Przygotowanie krok 4Rozpuść gorzką czekoladę i pokryj nią każde wgłębienie formy. Umieścić formę w zamrażarce na co najmniej 15 minut.
  • Mini batoniki z bananami, masłem orzechowym i czekoladą, bardzo smaczne, bez dodatku cukru. - Przygotowanie krok 5Ostrożnie odwróć i podawaj. W razie potrzeby posypać drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi i smacznego :-)

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast chrupiącego masła orzechowego?

Użyliśmy niesłodzonego chrupiącego masła orzechowego (tj. puree orzechowego z posiekanymi orzeszkami ziemnymi w środku). Użyliśmy około 1 czubatej łyżeczki na mini batonik. Można je zastąpić 1 łyżeczką masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego) i 1/2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych na mini batonik.
Bez problemu można też użyć innego puree z nasion oleistych, np. migdałowego lub z orzechów laskowych.
Jeśli chcesz przygotować własne kremowe lub chrupiące masło orzechowe, przepis znajdziesz tutaj.

Czy mogę zastąpić banana w tym batonie?

Możesz zastąpić go wybranym owocem - my polecamy maliny!

Czy mogę zastąpić czekoladę w tym bananowo-orzechowym batonie?

Jeśli chcesz, możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej, a nawet białej! Możesz dowolnie zmieniać składniki!

Jak przechowywać te mini batoniki bananowo-orzechowo-czekoladowe?

Można je przechowywać w lodówce do 1 dnia. Banan ściemnieje, więc zalecamy przechowywanie mini batoników w zamrażarce!

Czy mogę zrobić duży baton? Jak zrobić baton czekoladowy bez formy?

Dajemy ci dwie alternatywy:
→Możesz oczywiście zrobić dużą tabliczkę, używając na przykład kartonu po mleku przeciętego na pół.
→Możesz także użyć papieru do pieczenia, ułożyć plasterki banana obok siebie, pokryć je chrupiącym masłem orzechowym lub kremowym masłem orzechowym i posiekanymi orzeszkami ziemnymi, a następnie pokryć całość roztopioną czekoladą. Po zastygnięciu można je połamać na kilka mniejszych lub większych kawałków, idealnych na każdą okazję.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: